
Badania nad bąbelkami w napojach a leczenie nowotworów
22 sierpnia 2013, 21:07To kwas, a nie bąbelki odpowiada za charakterystyczne pieczenie, które odczuwamy podczas picia napojów gazowanych. W napojach gazowanych, zarówno tam, gdzie gaz występuje naturalnie (np. w piwie), jak i tam, gdzie wprowadzany jest sztucznie, mamy do czynienia z dwutlenkiem węgla

Bezsilnym wszystko wydaje się cięższe
4 lutego 2014, 13:39Im bardziej ktoś czuje się bezsilny, tym cięższe wydają mu się różne obiekty.

Cieplej, ale nie przez globalne ocieplenie
23 września 2014, 12:15Północny-zachód USA, w tym stan Oregon i północ stanu Kalifornia, ogrzewa się od około 100 lat. Wraz z ociepleniem obszar ten doświadcza częstszych pożarów lasów oraz musi zmagać się ze szkodnikami niszczącymi rośliny. Jednak, zdaniem naukowców z University of Washington, za ocieplanie się tych terenów nie odpowiada globalne ocieplenie, ale naturalne zmiany wiatrów nad Pacyfikiem.

Atak na karabin
4 sierpnia 2015, 14:52TrackingPoint wyprodukowała broń, która z każdego potrafi uczynić snajpera. Broń, którą wyposażono w Wi-Fi, USB, mobilne aplikacje, broń, której użytkownik musi jedynie wskazać cel, a strzelaniem zajmuje się system komputerowy. I wszystko to jest chronione, jak się okazuje, łatwym do złamania hasłem

Rekiny rafowe wolą drobniejsze posiłki
24 lutego 2016, 07:27Choć rekinom przypisuje się nieposkromiony apetyt, nowe badanie pokazuje, że większość rekinów z rafy koralowej zjada ofiary mniejsze od cheesburgera.

Fizyczne lewitujące piksele
17 października 2016, 09:19Naukowcy w Uniwersytetów w Sussex i Bristolu wykorzystali fale dźwiękowe do uniesienia wielu kolorowych niewielkich kulek, a następnie manipulowali nimi za pomocą pól elektrycznych. W ten sposób uzyskali unoszące się w powietrzu piksele, z których można tworzyć obrazy

Wysoka zawartość tłuszczu niekoniecznie sprawia, że lody są smaczniejsze
20 lipca 2017, 11:05Choć koneserzy twierdzą, że lody z większą zawartością tłuszczu są smaczniejsze, badania specjalistów z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wykazały, że ludzie często nie potrafią zauważyć różnicy między ilością tłuszczu w tym deserze.

Uśpione komórki nowotworowe na celowniku specjalistów
20 czerwca 2018, 11:25Przez ostatnie dekady naukowcy pracowali nad lekami zabijającymi szybko dzielące się komórki nowotworowe. Teraz wiele grup naukowych zmieniło priorytety. Pracują nad lekami przeciwko złośliwym uśpionym komórkom rozsianym po całym ciele.

Białko bakteryjne może pomóc w wychwytywaniu metali ziem rzadkich
20 grudnia 2018, 12:23Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii opisali białko bakteryjne, które wykazuje 100 mln razy większą wybiórczość w stosunku do lantanowców (wykorzystywanych m.in. w smartfonach metali ziem rzadkich) niż do innych metali, np. wapnia.

Część lodowca z Masywu Mont Blanc może się osunąć
25 września 2019, 09:32Po ostrzeżeniach, że część lodowca z Masywu Mont Blanc może się oderwać, włoskie władze zamknęły drogi i schroniska turystyczne. Wg specjalistów, od lodowca Planpincieux z grani Grandes Jorasses może odpaść ok. 250 tys. m3 lodu.